BEIJING : Toer door de stad
BEIJING Het Zomerpaleis is volledig ommuurd met tuinen, paviljoenen en tempeltjes. Het was de favoriete verblijfplaats van keizerin Cixi, die ook de laatste keizer Puyi op de troon bracht. Draken en fabeldieren bewaken de ingangen van de gebouwen.
Het Kumming-meer bij het Zomerpaleis
Boottochtje met de drakenboot op het kunstmatig aangelegde Kumming-meer. Prachtig zicht over het geheel en de marmeren boot.
De 150 meter lange brug met zeventien bogen bij het Zomerpaleis overspant het Kumming-meer en verbindt de oever met het eilandje.
Een koperen os kijkt vanaf de oostelijke oever uit over het Kumming-meer bij het Zomerpaleis; op de achtergrond ligt de brug met de zeventien bogen.
Diner : de beroemde gelakte ‘Pekingeend’. De Pekingeend behoorde volgens schriftelijke bronnen tot de keizerlijke gerechten van de Yuan-dynastie. gedecoreerd met gefrituurde schorpioen.
Woensdag 14 september, dag 3 BEJING Bezoek aan het Tian’anmen-plein in Beijing, de grootste open ruimte in zijn soort ter wereld. Er staan veel gebouwen die een grote betekenis hebben voor de Volksrepupliek China.
Als we de middenlijn volgen vanuit het noorden naar het zuiden zien we de Poort van de Hemelse Vrede, met Mao die je aanstaart, die leidt naar de Verboden Stad, het monument voor de Volkshelden, het mausoleum van Mao en de Voorpoort.
Kleurrijke tegels op de muren van het paleis; spelende eenden en lotusbloemen.
Paviljoentjes, enige contact van de concubines met de buitenwereld.
Met de riksja naar de ‘hutongs’, typische smalle stegen in Beijing. De huizen die langs de stegen staan behoren tot die architectonische schatten uit het verleden die meer en meer verdwijnen. Het woord hutong stamt waarschijnlijk af van het Mongoolse woord hottog, dat waterput of bron betekent.
Na de lunch, in een van de huisjes rijden we verder per riksja naar de Drumtoren voor een concertje, waar de drums het juiste uur aangeven.
Beijing Lamatempel Het lamatempelcomplex ten noordwesten van het centrum van de hoofdstad was in eerste instantie de hoofdverblijfplaats van een hoveling. Deze werd in 1742 geïnstalleerd als keizer Yong Zheng en verhuisde overeenkomstig de traditie naar de Verboden Stad. Zijn vroegere huis kreeg nu de naam Yonghe-paleis. Het werd in 1744 een lamaklooster voor de priesters van het lamaïsme (het boeddhisme van Mongolië en Tibet) en is nog steeds de beroemdste tibetaans-boeddhistische tempel buiten Tibet. Sekte van de Geelmutsen beheren de tempel met het 17 m hoog sandelhouten beeld van de ‘Boeddha van de toekomst’.
Donderdag 15 september, dag 4 BEIJING Bezoek aan de ‘Tempel van de Hemel’, gelegen in een schitterend park. Het park rond de tempel wordt dagelijks door honderden Chinezen bezocht. Het is de plaats waar sociale contacten worden onderhouden. Er wordt aan verschillende vormen van tai chi gedaan, evenals zang- en dansbijeenkomsten. We wandelen door een lange gang waar ouderen zitten te kaarten of te handwerken.
Tempel van de Hemel, de echomuur en rond offeraltaar . Kalligrafie met water en borstel.
BEIJING - MUTIANYU Op weg naar ‘De Grote Muur’, ongeveer 40 km buiten Beijing. Mutianyo, een stil natuurgebied waar een prachtig gedeelte van de Grote Muur te bezichtigen is. Met de kabelbaan naar boven. Gewandeld vanaf toren 12 tot 8. Imposante trappen leiden ons naar de wacht- en uitkijktorens.
De Chinese Muur is een van de bekendste door mensen gemaakte dingen op aarde. Keizer Qin Shi Huangdi begon met de bouw rond 214 v.C. De muur bestaat aan de buitenkant uit bakstenen, van binnen uit aarde en steen en is zo’n acht meter hoog. Alle latere dynastieën hebben aan de muur gewerkt en versterkten en moderniseerde hem. De Muur staat sinds 1987 op de wereld-erfgoedlijst van de Unesco. De totale lengte van de muur bedraagt meer dan 8000 kilometer.
dag2
From Fotoboek China 2001